Istoria rasei MUSTANG

14 04 2009

Mustangul este calul salbatic din America de Nord, astazi pe cale de disparitie, datorita restrangerii spatiului forestier si mediului in care traia. Cuvantul „Mustang” vine din cuvantul de origine spaniola mesteno sau mostenco, care inseamna salbatic sau hoinar. Rasa Mustang este originara din caii Spanioli, pe care astazi ii numim Andaluzieni. Conquistadorii spanioli au adus cu ei acesti cai cand au pus piciorul pe continentul American. Dupa distrugerea asezarilor aztece, unii dintre caii Spanioli s-au ratacit sau au fost eliberati in salbaticie, salbaticindu-se. De-a lungul timpului, acesti cai salbatici au devenit o mixtura de multe rase. Mustang este un cal salbaticit, care se intalneste astazi in vestul Statelor Unite ale Americii. La inceputul secolului XX, milioane de cai Mustang salbatici cutreierau statele vestice ale SUA. Datorita faptului ca in aceste zone au fost aduse si alte animale, in numar foarte mare, pamanturile acestea nu mai puteau suporta un numar atat de mare de herghelii de cai salbatici. In acest timp, in unele ferme, impuscarea cailor Mustang a devenit o politica bine institutionalizata. Carnea acestor cai era folosita pentru hranirea animalelor de companie si a oamenilor.

mustang-1

Mustangul traieste in preeriile nepopulate de om, in herghelii cuprinzand un numar mult mai restrans ca in trecut, adoptand o ierarhie pe tot parcursul participarii sale in herghelie. In fruntea acestor herghelii se afla mereu un mascul (armasarul dominant) care are grija de herghelie, pe durata deplasarii spre alte teritorii, cat si pe timpul stationarii hergheliei. Pe laturile acestui grup se gasesc armasarii, spre centru femelele (iepele) si in centru se gasesc manjii si iepele gestante, astfel incat la un atac al pradatorilor sa fie cat mai feriti componentii vulnerabili. Herghelia de mustangi are si unul sau mai multi „cercetasi” care au misiunea ca pe timpul deplasarii sa cerceteze terenul si sa avertizeze herghelia in cazul eventualelor pericole. Armasarul conducator (si nu numai) este un animal puternic, curajos in stare de orice pentru a-si apara herghelia. Spre exemplu el poate pune pe fuga 1-2 lupi sau chiar o pantera, lovind cu toate cele 4 picioare, in timp ce cu dintii cauta sa-si muste adversarul. Este un animal rezistent la temperaturi aproximativ ridicate, cat si la temperaturi scazute. In timpul iernii se deplaseaza pe distante lungi in cautarea hranei, timp in care mor doar exemplarele foarte batrane, bolnave sau foarte tinere.

mustang-2

Inainte de colonizarea intregului continent nord-american in preeriile si podisurile cu vegetatie abundenta a Muntilor Stancosi se gaseau sute de mii de exemplare, in timp ce azi din mustangul pur avem doar cateva mii. La disparitia acestei splendide rase de cai a contribuit in general omul, odata cu procesul de colonizare. Pana in 1926, populatia de cai Mustanga a scazut la jumatate. In prezent, legile protejeaza caii Mustang, iar populatia se estimeaza ca ar fi undeva in jurul numarului de 30.000. Herghelia este supravegheata de agentii, iar animalele in exces sunt date spre adoptie, pentru a controla marimea hergheliei.

mustang-4

mustang-5

Anunțuri

Acțiuni

informatie

2 responses

4 01 2010
soryna

acest sit ie super mi se par foarte interesante lucreurile acestea!!!

5 07 2010
ruth

Eu ador mustangii desi nu am un cal,visez la asta eu ii prefer negrii.Daca as avea un armasar desigur mustang ias da numele SCAR adica cicatrice si daca ar fi iapa ias pune numele FLICKA adica fata tanara si frumoasa.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: